Tuff vår i Provence!

Eländet fortsätter, 2021 drabbades Provence och hela Frankrike av extrem frost under våren och sen två år som var torra och heta i Provence och nu återigen frost och som grädde på moset hagelstormar!

Efter de kraftiga regnen i slutet av mars så frodades vinrankorna och de var cirka 10 dagar tidigare än föregående år, något som inte är så bra om frosten slår till. Dessutom gav regnet redan 9 april rekordtidiga angrepp av bladmögel (powdery mildew), så alltid är det något när man är vinbonde.

Och sen kom frosten den 19:e april! Frosten var så kraftig så att det fortfarande kl 7 på morgonen mättes upp temperaturer på -2℃. Frosten drabbade i stort sett hela Provence och endast de kustnära vinodlingarna kunde tack vare närheten till Medelhavet klara sig.  

Nu, en månad efter frosten, så har jordbrukskammaren uppskattat att 3000 hektar har drabbats värst. För 300 vingårdar så är den genomsnittliga förlusten så mycket som 77%!

Och sen kom haglet främst den 16:e maj med hagel som var upp till 3 cm stora och precis när många vinrankor är den känsliga blomningsfasen! Hårt drabbade är norra Var med områden vid eller strax norr om Saint-Maximin-la-Saint-Baume och vidare västerut mot Callas nordost om Draguignan. Haglen drabbade vingårdar som redan drabbades hårt av frosten i april där bladen precis hade börjat växa ut igen men nu efter haglet återstår ingenting!

Den försäkring som finns idag för vinbönderna är att gå med i föreningen Rouge Provence där vinbönder som drabbas av vädrets nycker får hjälp av de andra medlemmarna genom att få del av deras skörd, läs mer om Rouge Provence i mina Provence vinböcker.

Med både frost och hagel under våren 2024 så lär året inte ge någon rekordstor skörd varken i Provence eller i Frankrike, där många andra vinområden drabbats kraftigt av dåligt väder.

Källa: Vitisphere, ICI par France Bleue


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *