Provence rosé årgång 2023

Nu är äntligen värmen på gång i Sverige och rosévinet hamnar då i högsätet, men hur är rosévinet från Provence årgång 2023?

Vädret under 2023 i Provence kännetecknades av en extremt torr inledning av året men sen i maj och juni brakade det loss med störtskurar och även hagel. Nederbörden var verkligen efterlängtad men det myckna regnandet gav då istället upphov till angrepp av bladmögel som krävde besprutning, det är tufft att vara vinbonde! Sen blev det snustorrt med flera värmeböljor och nästa regn kom först i slutet av augusti då flera åskväder drog in, dvs mitt i skördesäsongen. Efter ytterligare tre veckor kom det ännu mer kraftig nederbörd, den intresserade kan läsa mer detaljer på hemsidan.

Vädret 2023 var alltså ganska likt 2022 men med lite bättre tillgång på vatten. Värmen gav en hög koncentration i druvorna men samtidigt så minskade den för rosévinet så viktiga syran, så det gällde att vinbonden inte skördade för sent för att kunna få friska och fräscha roséviner! Annars kan ett hjälpmedel vara att i vinifieringen tillsätta mer syra.

För att kunna bedöma årgång 2023 så köpte vi i Provence i början av mars ett antal viner som sen kompletterats med två viner från vårt svenska Systembolag. Tyvärr så var inte Domaine Gavotys högklassiga roséviner klara så vi fick klara oss utan dem. Längre ner finns för den intresserade lite korta noteringar om de provade vinerna.

Vad blev då slutsatsen om årgång 2023? Det provensalska rosévinet årgång 2023 är generellt mycket bra och vinerna är oftast friska. Utmaningen är att det gäller att ha bra syra/fräschör så det inte blir för bärigt och inte heller med för mycket upplevd sötma.


Château La Tulipe Noir – La Tulipe Noir, 11,5 P (15€). Lite fylligare rosé men med en avvikande doft av hallongodis – röda Ferrari bilar, aningen för söt smak. Avviker mot tidigare årgångar.

Figuiere, Famillie Combard – Premiere, 12 P (16,3€). Frisk lite speciell doft som domineras av ananas. Lite för söt smak och den ganska korta eftersmaken är inte så frisk som jag skulle önska. Négociantvin.

Les Quatre Tours – Domaine de Collavery, 12,5 P (109 SEK). En bärig lite enklare rosé med lite sötma i doften. Bra fruktsötma i attacken i munnen och med medellång eftersmak som avslutas med lite positiv beska/mineralitet. En bärigare lite sötare årgång. Kooperativ.

Château du Rouët – Villa Esterelle rosé, 12,5 P (9,2€). En liite mindre men frisk doft. Bärig attack i munnen och den medellånga eftersmaken avslutas med en aning sälta. En ren och god standard Provence rosé.

Château du Rouët – 1840, 12,5+ P (11€). Jämfört med Esterelle vinet lite kraftigare och med aning gräddighet. En ren och god standard Provence rosé

Château Tour Saint Honore – TSH Rosé, 13,5 P (11€). En bärig lite djupare sammansatt doft. Fruktig attack i munnen med fruktsötma, medellång eftersmak som avslutas friskt med lite citrus. Ett friskt sammansatt vin, bra standard Provence rosé

Domaines Ott – By.Ott 14 P (209 SEK). Frisk, sammansatt doft. Bärig attack i munnen med antydan till tanniner, lång eftersmak med lite positiv beska/mineralitet. Ett elegant vin á la Provence standard. Négociantvin.

Château Tour Saint Honore – Olivier, 14,5 P (13,5€). Rund fruktig doft. Bärig smakrik attack, rund smak med lite gräddighet. Lång eftersmak. Komplext vin, främst som matrosé men även som aperitif.                         

Château Tour Saint Honore – Sixtine, 15 P (17,5€). En rosé med kraftigare färg. Doft med bär och fat, som pinjenötter. Smak med bär och fat, aning vanilj och lite gräddighet, lång eftersmak. En komplex, god fatad rosé. 20% av vinet jäst och lagrat på amfora, 50% lagrat på demi-muid fat (ca 500 liter) och 30% lagrat på tank på sin jästfällning.


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *