Korkar

Så besviken du blir när du hämtar ett gott vin från källaren för att njuta vid ett speciellt tillfälle och du upptäcker att vinet är korkat! Men lyckligtvis har mycket gjorts för att minska andelen korkar med defekter, som uppstår på grund av den kemiska föreningen TCA (trikloranisol), både i den traditionella korkindustrin och särskilt med den speciella process som används för DIAM korkarna. Det faktum att detta är en ”big business” framgår av att 1,8 miljarder korkar produceras årligen av den säkra DIAM korken. Sedan finns det alternativ som plastkork, skruvkork och glaskork men känslomässigt finns det inget som ersätter en ”riktig” kork och dess speciella ljud när den dras ut ur flaskan!


Som ett alternativt material till korken från ekens bark finns det redan en ”grön” kork som utvecklats av Nomacorc som framställts av polyetenpellets som utvinns ur krossade sockerrör. Redan idag har 800 miljoner flaskor förseglats med denna kork, som också har fördelen av att se ut som en ”riktig” kork.


Men vad som händer nu är att Nomacorc avser att utvinna polyeten från pressresterna från vinproduktionen, dvs från skal, kärnor och stjälkar! Nomacorc hoppas kunna lansera denna gröna produkt nästa år. Vi får hoppas att det kommer att finnas tillräckligt med pressester kvar för att producera grappa och marc!

Källa: La Revue du Vin de France

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *