Trump får Provence att se ännu mer österut!

Provence har redan ökat sina ansträngningar för att exportera mer av sina  marknadsledande roséviner till de asiatiska länderna där vinet är perfekt  lämpat till många kryddstarka maträtter, så det är en självklar marknad. Du kan vara säker på att denna insats kommer att intensifieras nu när Trump belastar franska viner med 25 – 100% i straffskatt. USA är  för Provence den överlägset största vinexportmarknaden och står för 46 % av  exporten, men som om Trump inte orsakar tillräckligt med problem finns Brexit  som kommer att skapa osäkerhet för Provences näst största exportmarknad.

Läs mer och om du är snabb kan du också påverka den amerikanska processen!

Trump har länge ansett att vinerna från USA är orättvist beskattade  i Europa. Trump blev ännu argare när Frankrike i somras antog den ”digitala skatten GAFA”, detta i avvaktan på den kommande skatt som OECD arbetar med. Åtgärden innebär att de största teknikföretagen som  tillhandahåller tjänster till franska konsumenter kommer att betala en skatt på 3 % av  omsättningen. Trettio företag påverkas, utöver GAFA (Google,  Amazon, Facebook, Apple), inkluderas exempelvis Airbnb, Instagram och Criteo.

Orsaken till straffskatten på vin, och många andra produkter,  är den 15 år gamla konflikten om statliga subventioner till Airbus och Boeing, där USA i domstol tillåts beskatta europeiska produkter. Självklart  påverkas flygindustrin också av skatten, en extra känslig fråga då Boeings 737 MAX plan för närvarande av luftfartsmyndigheterna har flygförbud under en okänd tid och Boeing står idag  med 400 färdiga flygplan som inte kan levereras.

Om du vill se vilka europeiska produkter som för närvarande straffas med 25 % och  som från och med den 15 februari riskerar 100% straffskatt, kan du hitta den  omfattande listor här:
https://www.regulations.gov/document?D=USTR-2019-0003-2518

De viner och spritdrycker som beskattas med 25 procent i dag är whisky och stilla viner med mindre än 14 procent alkohol i behållare om högst två liter. Från och med den 15 februari riskerar dock alla viner och spritdrycker, och många andra europeiska produkter, en skatt på 100 procent.

Det har spekulerats om varför champagne och  konjak är uteslutna just nu. LVMH-koncernen producerar många sådana  exklusiva produkter där världens fjärde rikaste person Bernard  Arnault är ordförande. Kan det bero på att Trump och Arnault är ”bästa  vänner” och att LVMH har börjat bygga en Loius Vitton-anläggning i  Texas där Arnault och Donald Trump, med dottern Ivanka, i en ceremoni  klippte ”bandet”?

En spännande fortsättning följer på denna komplicerade  fråga som gäller för Europas producenter av drycker, livsmedel, flygplan,  knivar, kläder, verktyg ……

Man kan lugnt anta att Provence insatserna i öst nu kommer att intensifieras. Idag står Kina för  knappt 0,5 % av Provences vinexport och med tanke på att den östöiga marknaden  förutspås växa, är det klokt att CIVP (Conseil  Interprofessionnel des vins de Provence) nu har inlett en process så att AOP Côtes de Provence blir ett skyddat ursprung i Kina för att på så vis göra det  lättare att angripa förfalskningar.

Källa: La Revue du Vin de France med flera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *