Inga extra USA tullar på Provence viner!

I den 17 år gamla tvisten om statliga subventioner till flygplanstillverkarna Boeing och Airbus ledde i i oktober 2019till att USAs president Trump införde 25% strafftullar på bl.a. franska viner, tullar som beräknas ha kostat 450 miljoner EURO i förlorade vinintäkter för Frankrike! (Se bloggposten 2020-02-23)

Som tur är så har den nya presidenten Joe Biden ändrat färdriktning och redan i mars i år gavs ett fyra månader långt uppskov avseende straffskatterna, detta med hopp om att lösa subventionsfrågan på en extremt kort tid. (Se bloggpost 2021-03-15)

Under Joe Bidens EU toppmöte i Bryssel den 15 juni så har man nu enats att uppskovet ska förlängas med hela fem år!  Frankrikes vinproducenter kan andas ut och speciellt vinproducenterna i Provence där 30 % av vinerna exporteras varav nästan hälften till den klart största marknaden USA. USA är den stora marknaden i volym men även avseende dyrare prestigeroséviner.

Frankrike och Provence vinodlare kan behöva dessa positiva nyheter efter problem med pandemin, vinfrakter till Storbritannien och nu senast den förödande frosten i april!

Källa: La Revue du Vin de France, The Connexion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *