Vinprovningstips – Korka igen flaskan!

En fråga som har blivit ännu mer aktuell i dessa online vinprovningstider är vad man ska göra med allt vin som finns kvar efter provningen. Ofta provar man ju själv eller med sin partner och det kan då bli en hel del vin över speciellt om provningen är omfattande.

Har man en stor plånbok så kan man ju köpa en Coravin, men om man inte har en sådan? Har är mina egna erfarenheter för förvaring av det överblivna vinet, från korttidslagring till mer långtidslagring:

 • Förslut flaskan och ställ in i kylskåp
  Stilla viner kan förvaras någon dag upp till några dagar, ju mindre luft desto bättre. Kortast tid har ofta fylliga ”överextraherade” rödviner medan vita brukar hålla längre. Mousserande vin klarar sig bäst då kolsyran skyddar, dock så avtar moussen med tiden.
 • För stilla viner så fyll på med skyddsgas, exvis Private Reserve Wine Reserver för ca 95 SEK, så ökar förvaringstiden med ett antal dagar.
 • Det bästa är att ha en uppsättning av mindre flaskor som man helst redan innan exvis en vinprovning fyller upp till rätt nivå.
  • För små ¼ flaskor med skruvkork så fyll ända upp och linda gärna typ maskeringstape runt glipan vid skruvkorken för att täta.
  • Fyll på ½ flaskor och förslut med en riktig kork från korkeken, fyll upp lika mycket ”som för vanliga vinflaskor” som du köper. Som en extra försiktighetsåtgärd så kan man spruta i lite skyddsgas.
   En bra korkapparat kan köpas för 129:- på exvis pgw.se, se bilder, som även har korkar, om än lite för korta. Se till att korken inte har en korkdefekt! Med denna metod kan man lugnt låta flaskan ligga i vinkällaren flera år.

Alternativt kan man frysa in vinslattarna och ha i matlagningen eller varför inte blanda sin egen cuvée!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *