Det brinner i Provence vingårdar!

Det har varit torrt i Provence, så torrt så att det i 18 kommuner i departementet Alpes-Maritimes nu är bevattningsförbud augusti månad ut. I helgen som var så kom det dessutom en värmebölja som varade några dagar, när vi i helgen var uppe i bergen 5 – 6 mil norr om Nice så var det där hela 39 grader medan det närmare kusten ”bara” var 35 grader.

Tyvärr så har denna torka och värme och tidvis starka vindar lett till att det sen i måndags 16 augusti brinner i ett stort område i departementet Var strax nordväst om Saint Tropez, branden i området är den största sen 2003. Just nu har hela 7 100 hektar brunnit och branden bekämpas av 1 100 tappra brandmän, 250 brandbilar, tre brandflygplan och två helikoptrar. På bilden nedan ser man hur ett brandflygplan fyller vattentankarna inte långt från badande i Saint Tropez bukten.

Läget idag på fredagen är bättre och branden har begränsats men branden är fortfarande inte under kontroll och mer ofördelaktigt väder förväntas. Den troliga orskaken till branden är att en ovarsam person har kastat en cigarettfimp vid en rastplatsen Sigues efter motorväg A57 mellan Le Luc och Toulon!!

Vanligtvis brukar vingårdar fungera som avgränsare för skogsbränder och att bara några av de yttersta raderna bränns ner men sen kan ju röken och all aska påverka vinet negativt inför den stundande skörden som strax ska ske. Hur omfattande skadorna har blivit på vinrankorna får tiden visa, hittills har flera vingårdar fått utrymmas bl.a. tre st som ingår i Mark Dixons  (se sid 22 i ”The Wines of Provence – Tricolour”) vinimperium. Lär mer om hur vingårdar har drabbats i Elizabeth Gabays artikel på Decanter/FB.

Källor: Nice Matin och Elizabeth Gabays artikel i Decanter 2021-08-19.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *