2021 – Ett besvärligt vinår i Provence – 2

Enligt en rykande färsk information så verkar vinskörden 2021 i Provence blir ganska bra, åtminstone avseende volymen! I mitt förra nyhetsbrev för en månad sedan så befarade jag att volymen skulle kunna minska med upp till 30% jämfört med ett idealiskt år. Nu rapporterar CIVP, ”Provence vinodlarnas branschorganisation”, att volymen i år till och med kan bli större än för 2020! Volymen för enbart Côtes de Provence skattas nu till runt 900 000 hektoliter vilket är 30 000 mer än för år 2020 och bara 30 000 mindre än medelskörden (930 000) de senaste 10 åren!

Maskinellt skördade druvor kommer till vineriet

Att skörden blir så stor gör mig lite fundersam eftersom de första skattningarna efter frosten i början av april var -30% och sen branden i augusti där 5% av appellationens vinodlingar påverkades av rök, sot och brandsläckningsmedel.

Visserligen säger CIVP Éric Pastorino, som även är ordföranden för vinkooperativet Les Vignerons de Gonfaron, ”Vi hade turen att dra nytta av regniga dagar strax före skörden, vilket var gynnsamt för druvornas tillväxt.” och fortsätter ”Dessutom är de första juicerna mycket aromatiska och har en vacker syra som ger friskhet till våra viner i år. ” Det är nog första gången som jag ser att vinbönderna är glada över nederbörd före skörden. Förutom leriga svårarbetade vinfält så späder regnet ut druvsaften genom att ”de törstiga” druvorna suger i sig vattnet och även att vattnet på druvorna följer med in i vintillverkningen. Det var ju torrt i somras, så kan hända kan det vara positivt att de koncentrerade druvorna späds ut? Kanske inte för kvaliteten men för volymen?

Att volymen blir så pass bra beror troligen på att den andra generationens ”omogna och kartiga” druvor har använts vid vintillverkningen. Som jag diskuterade i det förra inlägget (2021-10-25) så har detta mindre inverkan på vita viner och roséviner. En annan faktor som gör att Côtes de Provence kan hålla volymen hög är att tillstånd har getts för att använda aktivt kol för att avlägsna eventuella odörer från de brandpåverkade vinfälten.

Vanliga” druvklasar till vänster och andra generationens druvklasar till höger

Min slutsats avseende vinernas kvalité för årgång 2021 blir att de röda vinerna från kvalitetsproducenter kommer att bli hög eftersom druvorna är så koncentrerade, dock så lär volymen bli betydligt lägre.

För de vita vinerna och rosévinerna förväntar jag mig en större kvalitetsskillnad än normalt mellan de som satsat på volym kontra de som satsat på kvalité. Det lär ha krävts stor kompetens och resurser för att skörden, med tanke på den ojämna mognaden inom och mellan vinfält, ska ha skett vid optimal tidpunkt.

Det är redan ett stort efterfrågetryck från négocianter som redan i mitten av november fått rosévinerna presenterade för sig, viner som sedan släpps på marknaden den första december. På tal om kvalité så blandades årgång 2020 av min absoluta rosévinsfavorit, Clarendon från Domaine Gavoty, först i januari i år för att buteljeras under våren, dvs flera månader efter volymrosévinerna.

Källor: Vitisphere Nyhetsbrev 2021-11-19, CIVP

OBS! Du tecknar dig väl för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter?

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner och ”The Wines of Provence – Tricolour

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *