Lovande årgång 2022 i Provence

Som alla redan sett och hört så råder det en mycket allvarlig torka i södra Europa samtidigt som flera värmeböljor har drabbat länderna. I Provence känns det som om hela sommaren har varit en enda lång värmebölja och i södra Frankrike ligger temperaturen på flera ställen nu i mitten av september över 30 grader.

Så mitt i allt detta, hur blir då vinåret 2022? Skörden har nu pågått några veckor i Provence och kvaliteten på druvorna rapporteras vara bra samtidigt som volymen blir bättre än för det frostdrabbade 2021, mer om detta längre fram.

Vattenkris och värmeböljor

För i stort sett alla departement i Frankrike råder restriktioner avseende vattenanvändningen, allt från ”Allmän försiktighet” till ”Kris”. Uppskattningsvis knappt hälften av Frankrikes areal är klassade som ”Kris” (röda områden), där ”Endast uttag för att säkerställa utövandet av prioriterade användningar är tillåtna (hälsa, civil säkerhet, dricksvatten, sanitet)” !

Departement med vattenrestriktioner i Frankrike

I Provences vinområden så är det bara de kustnära delarna som har mildare restriktioner i övrigt gäller de skarpa restriktionerna enligt ”Kris”. En sinande vattenreservoar är den populära badsjön St Cassien nordväst om Cannes där vattennivån nu ligger 6 -7 meter under normal sommarnivå,

Studerar man nederbörden för orten Le Luc som ligger mitt i Provence vinodlingsområde och 35 km från kusten så har nederbörden under året bara varit hälften av ett ”normalt år”.

För alla månader förutom augusti i år så ligger nederbörden under den ”normala”. Dessutom så har Provence drabbats av tre – fyra värmeböljor som ytterligare spär på avdunstningen och som riskerar att bränna/torka ut vindruvorna.

Vinskörden 2022

Med det extremt varma vädret så startade vinskördarna rekordtidigt, tidigast var departementet Aude i Occitanien, före detta Languedoc-Roussillon, som började skörda redan 25 juli. I Provence så startade skörden 1½ vecka in i augusti vilket är tio till femton dagar tidigare än 2021.

Det torra och varma vädret ger druvor som är mindre och mer koncentrerade vilket minskar volymen men samtidigt så är druvorna mycket friska då sjukdomar p.g.a. fukt, som bladmögel och botrytis, har varit sällsynta så trots det extrema vädret så ser prognosen lovande ut avseende volymen. Den senaste prognosen för Provence är +14% jämfört med snittet för de senaste fem åren och +18% jämfört med det frostdrabbade året 2021.

För hela Frankrike så är prognosen just nu på hela 44 miljoner hektoliter, strax över snittet för de senaste fem åren. Prognosen för skördarna i Italien och Spanien pekar på minus 10%, så kanske kommer Frankrike i år att ha den största vinproduktionen?

Druvkvalitén i Provence

Tack vare det varma torra vädret så är druvorna i Provence mycket friska och koncentrerade utan angrepp av exempelvis bladmögel. För de som siktar på fräscha viner med bra syranivå så är det i år extra viktigt att inte skörda för sent då syranivån sjunkit. Exempelvis skördade Domaine Rabiega, i Côtes de Provence, det sista fältet av den sent mognande Cabernet sauvignondruvan redan 6:e september, allt för att få elegans och fräschör i vinerna.

Skörd och sortering av Cabernet sauvignondruvor på Domaine Rabiega

Speciellt för det aromatiska fräscha rosévinet från Provence så är det i år extra viktigt att skörda tidigt under de kalla timmarna på morgnarna, helst redan på natten.

Vädret under skörden har varit perfekt och det regn som kom i mitten av augusti var välgörande för de törstande vinrankorna. Den uteblivna nederbörden gör att vinrankan drabbas av så kallad vattenstress och redan i slutet av juli så började drabbade vinrankor i Provence få gulfärgade blad och där yngre vinrankor som inte har hunnit utveckla djupa rotsystem är mer känsliga.

En kämpande vinranka i Côtes de Provence La Londe

Det som händer är att vinrankan använder vattnet för att själv överleva, därmed stängs fotosyntesen av och då avstannar druvmognaden. För de vingårdar som fick del av regnet i augusti, med mer än 30 mm, så har förhoppningsvis druvmognaden kommit igång igen.

Mycket bra vinår 2022

Sammantaget så ser 2022 ut att kunna bli ett mycket bra vinår i Provence och definitivt mycket bättre än den mer medelmåttiga årgången 2021 som drabbades av frost och i delar av Provence även av brandskador. Det som är utmaningarna för vinbonden i år är att, som alltid, skörda vid rätt tidpunkt och att vattenstressen inte har gjort att druvmognaden är alltför ojämn.

Källor: Vitisphere, CIVP


OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *