Franska protester!

Det provencalska rosévinet ha blivit världsledande och under senare år har flera stora vinföretag investerat i Provence. Moët Hennessy LVMH:s avdelning Wines & Spirits har sedan tidigare köpt Château de Galoupet (bloggpost 2020-06-16) och sedan även 55% av aktierna i Château d’Esclans med det storsäljande rosévinet Whispering Angel (bloggpost 2020-01-14). Ett halvår senare köpte LVMH det närliggande Domaine des Grands Esclans som omfattar 43 hektar. Grannarna i Esclans-dalen ser mycket oroligt på att ännu en familjeägd gård köps upp av de stora företagen.

Château d’Esclans

I år har även Pernod Ricard gett sig in i Provence lukrativa rosévinsmarknad då de köpte en majoritetsandel i den 200 hektar stora Grand Cru gården Château Sainte Marguerite i Côtes de Provence La Londe (bloggpost 2022-03-01).

Flera av de familjeägda vingårdarna, där man hittar de intressantaste vinerna, är mycket oroliga över utvecklingen då den driver upp priserna på vingårdarna, en trefaldig ökning på 10 år. Prisökningen i kombination med de besvärliga franska arvsreglerna gör det ekonomiskt svårt att behålla vingårdar inom familjen vid arvskiften.

Så på typiskt franskt manér gjorde man den 28:e augusti en vild olaglig protestaktion som inriktades sig på LVMH:s Château d’Esclans. Aktionen leddes av jordbruksfacket (Confédération Paysanne du Var) och under överinseende av gendarmer och säkerhetsvakter skördade 300 personer ett ton av Château d’Esclans Grenache druvor som sen pressades framför Esclans nybyggda ”vinfabrik”.

Oron är att vinbönderna kommer att försvinna och ersättas av stora slott som köper upp vingårdar och vindruvor, som i Champagne och Cognac, och en lag efterlyses för att förhindra detta.

På Facebook skriver jordbruksfacket, riktat till LVMH:s ordförande och VD Bernard Arnault, skämtsamt att Vi tar tillbaka vår andel av änglarna och syftar på Château d’Esclans storsäljande négociant rosévin ”Whispering Angel”.

Rosésortimentet

Källa: Vitisphere

——————————————————

OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *