Provence Experience ”2022″

Provence roséviner från 2021 har tyvärr inte imponerat på mig då alltför många viner har saknat den för mig typiska fruktiga fräschören, kanske beroende på att Grenachedruvan tog stryk av frosten under våren och att vissa områden drabbades av kraftiga skogsbränder. Det var därför glädjande att på en stor vinmässa i slutet av februari konstatera att årgång 2022 är mycket bra!

Om du är intresserad av villkoren för vinrankorna under 2022 hittar du det i ”Lovande årgång 2022 i Provence

Som vinjournalist fick jag inbjudan till den nya mässan ”Vins de Provence Expériences” som i slutet av februari 2023 arrangerades i Marseille av branschorganisationen CIVP (Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence).

Totalt deltog 180 utställare

Totalt deltog 180 vinodlare/vinproducenter och négocianter från CIVPs tre appellationer Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence och Coteaux Varois en Provence. Dessa tre appellationer står för 96% av Provence vinproduktion varav 90% är rosé, så det fanns extremt många roséviner att prova och de flesta hade givetvis även plockat med sig sina bästa vita och röda viner!

Till skillnad från vinmässor i exempelvis Sverige behövs inget tjafs med vinkuponger eller liknande utan alla blev serverade, trots detta inga som hade ”fått för mycket i sig”.

                                                                                                                                       

Utöver de traditionella utställarmontrarna så fanns ett tjugo meter långt bord med viner i temat äldre roséviner samt ekologiska roséviner och där var det bara att förse sig själv med de goda dropparna.

På bordet samsades allt från prestigeroséer som Château d’Esclans Garrus, pris ”endast” 120€, och Domaine Rabiegas rosé r 2020, med det mer blygsamma (?) priset av 97€, till mer vanliga roséviner. Det är ju inte var dag som man själv får hälla upp som mycket Garrus man själv önskar, begränsningen är ju att man ju vill prova så många viner som man orkar.

På tal om gamla roséviner så hölls det också en masterclass i ämnet och eftersom Provence rosévin av idag är en ganska ung skapelse så letar man med ljus och lykta efter vad det är som gör dessa viner lagringsbara.

Roséviner som är 4 år gamla upp till 23 år gamla!!

I masterclassen provade vi roséviner som var upp till 23 år gamla, mer om detta i kommande nyhetsbrev så håll utkik efter brevet.

SLUTSATS: Efter en lång dag på vinmässan så kan vi konstatera att Provence roséviner av årgång 2022 är mycket bra!. Det gäller även de vita som vi provade på mässan och vid andra tillfällen hos producenter! De röda är det för tidigt att prova men de kommer med all sannolikhet också att bli mycket bra.


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *